User research portfolio

Learning outcomes

Door de gebruikerservaring van het portfolio te testen met gebruikers en te valideren dat de verbeteringen effectief zijn voldoet dit onderdeel aan:

Learning outcome 2: User interaction (execution & validation) 
You execute and evaluate the user experience of an interactive product. You document the development process for the stakeholders.

Aanpak & methodes

Het portfolio voor dit semester is nog niet in optimale staat. Deze portfolio-structuur, die ik in het vorige semester heb gebruikt, is voor dit semester niet geschikt. Tijdens de midterms is gebleken dat de leesbaarheid en duidelijkheid niet op peil is. Daarom heb ik een nieuwe structuur gecreëerd die de zorgen omtrent duidelijkheid aan moet pakken.

Om dit te valideren doe ik een user test. Naast de gewoonlijke zaken zoals design en leesbaarheid, ga ik de gebruikers timen om te kijken hoe snel ze naar de conclusie kunnen komen en die begrijpen.

Door middel van de lab-onderzoeksmethode Usability testing kan ik erachter komen of het portfolio effectief is in gebruik.

Conclusie

Zoals voorspeld in de hypothese, is de duidelijkheid en overzichtelijkheid van het nieuwe portfolio vele malen beter. Gemiddeld is navigatie in de nieuwe structuur 2,5x zo snel als in de oude structuur.

Het gedeelte van de hypothese dat niet uitgekomen is, is de design voorspelling. Hoewel ik had verwacht dat het design van het oude portfolio beter zou worden beoordeeld op design, is dit niet het geval. Wat ik hieruit haal is dat design niet alleen uit elementen bestaat, maar dat overzicht ook van invloed is op hoe iemand over design en visuele zaken denkt. Minimalisme wordt op sommige momenten zeker gewaardeerd.

Wat verbeterpunten hebben te maken met onder andere margin details. Het nieuwe portfolio was zeer overzichtelijk, maar er is erg veel content, wat enigszins ‘overwhelming’ kan zijn. Ik heb dit opgelost door de margins aan te passen. Ook heb ik een titel toegevoegd om aan te geven dat de teksten bovenin leeruitkomsten zijn, iets wat voor alle drie de gebruikers onduidelijk was.

Deze verbeteringen maken dat het nieuwe portfolio gevalideerd is met gebruikers.

De onderzoeksvraag:

Is de nieuwe structuur van het portfolio gebruiksvriendelijker, leesbaarder en sneller te navigeren dan de oude structuur en hoeveel tijd wordt bespaard?

Het antwoord op dit onderzoek is dat het nieuwe portfolio inderdaad vele malen beter gestructureerd en overzichtelijk is dan de eerste variant. Gemiddeld is navigatie op het portfolio 2,5x sneller.

Even op de koffie?

Heeft u vragen? Vul dit contactformulier in en ik laat u zo snel mogelijk iets weten!

Let's have a coffee.

Do you have questions or just want to have a coffee, feel free to leave a message!